La travessa dels Andes Equatorians en bicicleta. De nord a sud per a gaudir de la bici, el páramo i la seva gent. 22 dies, 1.400 km, 35.000 m

Intro

  • La Trans ecuador Mountain Bike Route (TEMBR) és una Gran ruta, molta pista, molt páramo, pobles on aprovisionar-se quasi cada dia. La meitat de les nits acampant, la meitat en hostals. Molts metres de desnivell.
  • 22 dies pedalant. Hi dedico 1 mes incloent logística i descansos. Majoritàriament per pistes, però també trams d’asfalt, alguns camins de ferradura i alguns trams d’arrossegar la bici.

Info pràctica

  • Fàcil d’arribar a inici des de l”aeroport de Quito (Pifo és un bon lloc on dormir la primera nit, hi ha busos cap al nord, sense haver d’entrar a Quito). Idem des de final a aeroport de Guayaquil (des de Loja, busos directes).
  • Tota la info, i molt bona, a http://www.bikepacking.com/routes/trans-ecuador-dirt-road/ , on hi ha la ruta principal i les variants. Les he combinat en funció del temps i les ganes.
  • Anar lleuger, i hi ha molts metres de desnivell, almenys cada dos dies es passa per algun lloc on es pot comprar menjar, l’aigua és abundant, portava 2 bidons i un de reserva que només vaig fer servir una nit.
  • Zones on més he disfrutat: La resreva del Ángel, las lagunas de Mojanda, la volta al Cotopaxi, el páramo entre Quilotoa i Salinas, el Chimborazo i el descans final a la reserva de Rumi Wilco.
  • Si no es disposa de prou temps, jo faria el tram des de l’inici fins a Lasso, que té bona connexió a Quito. Això encaixaria en un viatge de dues setmanes.

Resum

Gran primera etapa de Tulcan a El Angel, passant per la reserva del mateix nom. Evito el tram de Buenos Aires i per carretera faig a Cotacachi, i tot creuant Otavalo m’enfilo a les Lagunas Mojanda, on ja no queda més que baixar i baixar fins a Tabatela, prop de Quito, on agafo un dia de descans.

Retorn al Páramo pujant al Tablón a 4000 m i baixant a Pintag a aprovisionar. Entro al parc del Cotapaxi, volcà al qual li donem pràcticament la volta seguint la ruta de los 3 volcanes. Acabo aquesta segona part a Lasso.

Cap a Isinliví, on arribo massa aviat per parar, evito el xàfec d’avui en la pista coberta d’una comunitat per on passo, continuo fins que uns locals m’ofereixen el seu pati per a acampar, i la casa per a compartir sopar. La Laguna de Quilotoa es espectacular, però el “poble turístic” bastant galdós, així que tiro endavant, gran etapa de páramo amb massa boira pixenera al final. Remuntem de nou cap al páramo, amb petites comunitats que viuen de la llet per a fer formatge i agricultura de subsistència. Un sol cotxe en tot el dia, aquí les cames o les bèsties són el mitjà de transport. Un dia més, remuntar dels 3000 cap als 4000, per tornar a baixar avui directe a Salinas de Guaranda, on toca jornada de repòs.

Ascens des de 3500 fins als 4850, al refugio Carrel, als peus del Chimborazo, amb aiguat intens al descens, nit justeta a 4400, Baixada capa 3000, i anant cap a l’últim coll de 4000 de la travessa. Etapa de carretera abans d’una bonica etapa fins a Cuenca, dia de descans i bicicleta al taller.

De Cuenca per un carril bici superagradable, una mica hike-a-bike i fora de la ciutat, dies de calor, a menys alçada i més bon temps, gran posta de sol. S’olora el final, etapes ben resoltes entrant a Loja, i després fins a Malacatos, on última pujada, per carretera porta a Vilcabamba, final de la TransEcuador.

Lectures

Material

La llista de material

Les fotos

https://photos.app.goo.gl/zidVPkrPfee2D7wo7