Les serres de Finestres, l’alta Garrotxa, Salines i les Alberes formen un arc muntanyós i de paisatge variat entre Girona i el Mediterrani.
La ruta n’uneix els refugis lliures en una ruta exigent física i mentalment amb molt de pendent acumulat per carretera, pistes encimentades, pistes bones, dolentes i molt dolentes, alguns corriols i trams llargs d’arrossegar la bicicleta.

La ruta

En total surten 258 km i 6300 m/wikiloc-7700 m/Locusmap (ni idea de per què aquesta gran diferència)

Com més lleuger d’equipatge menys es pateix i més es gaudeix. Una bici BTT amb suspensió davantera és ideal (jo vaig sense).

La vàrem fer en 5 dies (es pot comprar el menjar cada dia) dormint en 4 dels refugis lliures per on es passa:

  1. Fins a Santuari de finestres. Compres a Girona, al refugi no hi ha aigua (última a font de Sant Nicolau). Tram molt dur d’arrossegar bici des de Coll de Plaomeras al refugi. Llar de foc.
  2. Fins a Talaixà. Compres a Santa Pau o a Sant Jaume de Llierca. Tram dur d’arrossegar bici des de Mas el Vaquer al refugi. Aigua de pluja al refugi (última font a Oix). Quan està permès, es pot fer foc en una barbacoa exterior.
  3. Fins a Santuari de Salines. Compres a Maçanet de Cabrenys. Petit tram d’arrossegar bici just començar. Refugi amb llar de foc i aigua.
  4. Fins a Tanyareda. Compres a La Junquera. Aigua a 5 minuts del refugi (A causa del mal temps, nosaltres vàrem dormir al refugi del Forn de Calç a Recasens el dia 4, i llarga etapa fins a Figueres l’endemà).
  5. Última etapa. Força trams de corriol combinats amb arrossegar bici. Des de Sallfort, tram DUR i LLARG d’arrossegar bici, fins a trobar un corriol pedalable que enllaça amb la pista que ens portarà al Coll de Banyuls.

Alternatives:

Si es vol allargar un dia, dormiria el 4t dia a refugi Forn de calç com vàrem fer nosaltres (llar de foc i aigua de pluja) i últim a refugi de Coll de Banyuls (cal aprovisionar a la Jonquera; no té aigua, última font és poc abans de Sallfort).

De coll de Banyuls el més còmode per a tornar a Girona amb tren és baixar a Figueres. El més ràpid és acabar a Banyuls, però obliga a canvi de tren a Cerbere. Una última opció és anar a Llançà via Sant Miquel de Colera i Vilamaniscle, per acabar a mar amb bones connexions de tren per a tornar.

Les Fotos

El video d’en Joan

El Track

https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/ruta-dels-refugis-lliures-de-girona-finestres-alta-garrotxa-salines-i-alberes-71008194