De Pradell de la Teixeta a Azambuja

Reflexions pre-ruta

Una ruta per a celebrar, i probar, si l’operació de menisc ha anat bé.

Una ruta on he buscat fer pocs metres de desnivell.

Em venia de gust creuar Ciudad Real, província que en fer la volta a l’Espanya vacía vaig esquivar (per plana)

Vaig sortir amb una idea molt bàsica de la ruta, una línia horitzontal al mapa de la península, i he anat muntant totalment sobre la marxa, intentant evitar carreteres i poblacions importants. “Caminar sin rumbo siempre te lleva a alguna parte”.

les fotos

La ruta

14 dies d’activitat. 1 de descans.

7 nits d’acampada, 5 en hostals, 3 en cases d’amics, 1 en un refugi lliure.

1.200 km. 12.000m de desnivell.

Poques hores de llum, que “obliga” a concentrar l’activitat en unes poques hores (no pedalo de nit). Moltes-Massa hores dins la tenda. Poques parades durant el dia. Molta lectura abans d’anar a dormir (gràcies Jordi, per l’ebook).

La primera part té la majoria del desnivell. Creuar la Serralada Celtibérica és exigent. La zona que m’és més coneguda, intento buscar les valls en les quals encara no havia estat. La part on he fet menys asfalt.

El pendent s’acaba a Almodovar del Pinar. Hi ha un forn que vaig trobar de casualitat fa tres anys, unes coques de cansalada que fan salivar. Estava cantat que hi passaria en ruta.

La segona part, Ciudad Real i els extrems de Cuenca i Badajoz. Les etapes més planes que he fet mai. Un dels dies faig 58 metres de desnivell acumulat. Zona molt conreada, vinya principalment. M’ha agradat trobar finalment la zona vitivinícola de la Mancha, km i km de vinyes. 

La tercera (i darrere part) s’inicia poc després d’entrar a Extremadura. Després d’unes poques finques de caça, i veure l’ambient matinal dels bars un dissabte de montería, la dehesa en majúscules. Verda i humida com no l’havia imaginat mai. I ara en època de montanera, els porcs ibèrics campen en extensiu. Un espectacle. Les deveses de Portugal no té els porcs, però es veu el perquè és el primer productor de suro.

Reflexions post ruta

Una ruta molt solitària. Als bars on he entrat, únic punt de reunió social de molts pobles, poca interacció. A la majoria d’hostals on he parat, era pràcticament l’únic hoste. A les botigues i forns on he comprat, poca conversa he aconseguit. A les carreteres, en general molt poc tràfic. I no m’he creuat més de 15 ciclistes en tota la ruta. Cap estava viatjant.

Malgrat la solitud, el paisatge és més habitat que altres zones per on he pedalat. Ciudad Real és una província amb molta agricultura, hi costa trobar paisatges no conreats.

Ruta molt senzilla en l’àmbit de bicicleta. Domina l’asfalt, seguit de bones pistes, i uns pocs km de pistes dolentes. Una gravel, ideal.

M’ha agradat creuar i conèixer el paisatge de la província de Ciudad Real.

M’ha encantat descobrir la verdor de les deveses extremenyes i portugueses, i haver-hi passat en època de montanera.

M’ha encantat sentir que el genoll que em van operar aguanta la bicicleta sense problemes (tot i que el problema del menisc era en fer travesses apeu, cosa al qual encara no m’autoritza el metge)

No m’agrada pedalar a l’hivern, massa poques hores de llum.

Un desembre poc fred, ha permès fer més nits d’acampada de les que m’imaginava, poques nits el termòmetre ha arribat als zero graus, i excepte un dia rúfol, cels blaus anticiclònics, amb un sol que mig escalfa a migdia.

Torno amb ganes de Portugal. Les carreteres per on he pedalat em semblen ideals per a la bicicleta. En vull més!!!!

Consideracions logístiques

Començo i acabo prop de dues grans ciutats. Tant Pradell de la Teixeta com Azambuja tenen connexió de tren.

Si l’hagués fet en sentit invers, la logística hauria estat encara més fàcil, doncs no hauria calgut embalar la bici al final de la ruta. Però per prudència, vaig preferir començar a pedalar prop de casa, per si el genoll deia no.

Lectura

  • Marching Spain, VS Pritchett
  • The Spanish Temper, VS Pritchett
  • Voices of the old see, Norman Lewis
  • Two middle aged ladies in Andalusia, Penelope Chetwode

el track

Powered by Wikiloc