El descens de l’Amazones

De la selva alta Peruana a l’Atlàntic Brasiler. 36 dies per l’Amazones

L’Amazones neix al Perú i desemboca a l’Atlàntic al Brasil. Amb en Danilo teníem un viatge pendent a l’Amazones. El punt de trobada Manaus. Mirant el mapa des del Perú estant, no es veu manera més elegant d’arribar a la cita de Manaus que fer-ho pel riu. Així que busco el punt més aigües amunt on trobo embarcació pública, i cap allà falta gent.

El millor del viatge el tram entre Pucallpa i Iquitos, el temps dedicat a xerrar amb altres passatgers dels vaixells, i retrobar en Danilo a Manus per a acabar junts el viatge.

Dels Andes a l’Amazones

Desde Lima 0m en bus a Huancavelica 3800m. Tren a Jauja 3200m (festes de la Tunantada). A peu de Tingo a Huaricolca (camino del Inca) i dormir a Tarma 3000m. Combi a La Merced 800m, cafè i finalment calor. Combi a Satipo, fruita. Últim bus a Puerto Ocopa 300m, Riu navegable a partir d’aquí.

El track de la caminada entre Tingo i Huaricolca

Amazonia Peruana

Satipo is of interest to travelers as the start of way-of-the-beaten-path track and river journey to Pucallpa (although few foreigners attempts the odyssey). If undertaking this trip be aware that this is remote jungle, and not without dangers.

Lonely Planet

Una mica exagerat, però motiva saber que hi haurà pocs (cap) foreigners fins a arribar a Pucallpa.

Puerto Ocopa (riu Perené que desemboca aviat al Tambo). Últim poble on arriba carretera asfaltada, encara és possible seguir per terra a Atalaya, però molta gent prefereix per seguretat i comoditat, seguir des d’aquí en llanxa (diària). Comunitats natives dels Asháninka i comunitats de colons se succeeixen al voltant del riu.

6 hores de barca a Atalaya (intersecció de l’Urubamba, que ja vàrem veure prop del Machu Picchu, i el Tambo, formant l’Ucayali). Un dels passatgers em convida a visitar centre educatiu jesuïta UCSS Nopoki, amb uns 200 estudiants, reclutats (i becats) entre millors de cada escola de les diferents comunitats, i recomanats pels respectius capellans. Població amb pocs cotxes. Moltes moto taxis i algunes motos i camions.

14 hores de barca ràpida tipus “autocar” a Pucallpa (Riu Ucayali) ciutat gran i molt calorosa. Dues nits, una a la més tranquila Yaranicocha, l’altre prop del centre i el port. Aquí els indis de la zona són Shipibo, algun en els vaixells, també per la ciutat.

En vaixell, 3 nits (més 24 h de retard a la sortida), Contamara, Orellana, Juancito, Bretaña… i Requena on m’aturo: una de les poblacions més grans entre Pucallpa i Iquitos. Mercat de peix. Trenqui-la població.

D’aquí lancha (així en diuen als grans vaixells de passatgers) , 13 hores, més una nit a port: Iquitos, capital. Vaga fluvial. Mercat de Belén. Malecón.

D’iquitos, amb un vaixell ultramodern cap a la Triple frontera passant per la desembocadura del Napo que ve de l’Ecuador, Caballococha. 10 hores de trajecte ràpid i còmode. Luxe estrany en aquest punt del viatge fins a: Santa Rosa-Leticia-Tabatinga (Perú, Colòmbia, Brasil, la triple frontera), no hi ha controls a la frontera.

En deixar Perú, en una banda del riu, un ha d’entrar al poble per a trobar l’oficina d’immigració per a tenir el segell de sortida. Després creuar l’Amazones amb una barqueta. Dormir a la part colombiana on passaré uns dies, Leticia. En despertar, xino-xano a Tabatinga, la part brasilera, a buscar l’oficina d’immigració i fer entrada formal al Brasil. I en acabat xino-xano, altre cop cap a Colòmbia… Població superagradable. Carnaval.

Amazònia Brasilera

Acollidora frontera. Museu interessant i biblioteca amb una bona secció de llibres sobre l’Amazones. Així que hi faig parada. Carnaval. Vaixell Esmeralda, molt més modern que els del Perú., Sortim plovent. En entrar a Brasil, el riu pren el nom de Solimôes, nom que manté fins a Manaus on s’ajunta amb el río Negro, i el resultat torna a prendre el nom d’amazones. En 3 nits arribem a: Manaus.

2 dies a Nova Airão. La opera. Els dofins. En Danilo arriba. Passeio en lanxa a nadar amb botos, comunitat nativa i encontro das aguas.

Vaixell (Ana Beatriz) , 36 hores, una nit (última en hamaques) cap a: Santaren. Ciutat agradable, bus a Álter do Chao. 2 nits, illa do amor, passeio en barca a canal de jari.

Sortim amb barca, riu Tapajo amunt cap a Jamaraqua, Floresta de Tapajo. Retorn a Santaren, per agafar llanxa ràpida a Itaituba (parada no prevista a Fordlandia). Transamazonica en bus, Divinopolis, Rurópolis, Belterra, fins a Santarem. Vol a Belén (no hi ha vaixell fins d’aquí a 3 dies) el mercat, la ciutat vella.


Últim vaixell a Illa de Marajó a l’Atlàntic. Final del viatge.

Les embarcacions

  • Llanxa Puerto Ocopa
  • ràpid Corazón de Jesús
  • Henry IV
  • Cesar Eduardo I
  • ultramodern Amazonas
  • Esmeralda II
  • Ana Beatriz V
  • Simone Manuela

Lectures

Un viatge així, dóna per a molta lectura

  • El río de la desolación, Javier Reverte
  • Andes and the Amazon,James Orton, 1870
  • Muerte en el Pentagonito, Ricardo Uceda
  • La colonia del Perenne, capital ingles y economía cafetalera en la configuración de la región de Chanchamayo. Centro de estudios teológicos del amazonas, Iquitos 1989 (sobre la Peruvian corporation),
    Federica Barclay
  • The Burning Season: The Murder of Chico Mendes and the Fight for the Amazon Rain Forest, by Andrew Revkin
  • ‎The thief at the end of the world: Rubber, power, and the seeds of empire, by Joe Jackson
  • ‎Fordlandia: The Rise and Fall of Henry Ford’s Forgotten Jungle City, by Greg Grandin
  • The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon, by David Grann
  • The Last of the Tribe: The Epic Quest to Save a Lone Man in the Amazon, by Monte Reel
  • The River of Doubt: Theodore Roosevelt’s Darkest Journey, by Candice Millard

La teca

Chicharrón de donzella, chupe de pescado, juanes, barbón frito, chilcano,  gallina de chacra, caldo de pescado, cecina ahumada, patasca, asado de zamaño,  estofado de lengua, leche de tigre, tallarín saltado, pollo al sillao, inchicapi, tacacho con cecina. Jugo de camu camu, maracuyá, carambola, guanábana,  kito kito, lúcuma, kion, cocona, naranja, chirimoya, chicha de jora, chupete de coco, curichi de maní, de aguaje, aguajina, masato de yuca. Fruita: pijuayo, ajabe, zapote, taperiba. Peixos: doncella, barbón, zungaro, paco, chupadora,  jurel, bocachica, chapo, paiche, shiripira, shiruy, pango, carachama…

Les fotos

Les fotos