50 aniversari d’en Jordi. Tocava fer una sortida en bicicleta especial. L’any passat, l’última nit junts del viatge a Albània, vàrem veure el vídeo de la Kenya Odyssey. La imatge de ciclistes pedalant entre girafes ens va captivar.

Introducció

La ruta l’han dissenyada un Kenià (Eric) i un Anglès (Tristan). El màrqueting, a càrrec de la gent de Bikepacking.com (on hi ha tota la info necessària per a realitzar-la).

El disseny de la ruta és diferent de les que normalment ofereix aquesta pàgina web. La ruta detalla el track, però també les etapes suggerides, els costos i els telèfons de contacte de quasi tots els allotjaments recomanats i de les reserves i propietats privades per on s’ha de creuar.

Una ruta on s’han de prendre poques decisions. Una ruta que ens ve de gust compartir amb més gent. Així que en lloc dels habituals 3, sortim de Nairobi 6 ciclistes (la fem tota 2. La resta fa la primera meitat).

Les Fotos

Consideracions

Tota la info a la web de bikepacking.com

La ruta és espectacular. El track ho és. Els allotjaments que suggereix ho són. La diversitat de gent amb la qual interaccionem ho són. Pedalar amb zebres, girafes, elefants i algun lleó, no té paraules.

És una ruta que té un cost més elevat que les que faig normalment. Hi ha alguns allotjaments i algunes reserves privades que no són barates. S’equilibra amb el cost del menjar, i algunes acampades o hostals molt econòmics. Molts dies esmorzes per 0,5 € i dines per menys de 2. Alguns dies dorms per 3 €, un altre per 40 (o fins i tot un per 100). Els més cars es poden evitar sempre si es vol. No ho recomano. L’experiència s’ho val. El mateix passa amb les propietats privades o reserves nacionals on s’ha de pagar una entrada.

Llocs on hem passat la nit que queden en la memòria com l’Earth camp o OI Maisor farm (el que més ens ha agradat, dues nits en el Safari Tented Camp, compte amb tot el necessari per a passar uns dies de descans increïbles, només cal portar el menjar per a fer a la barbacoa mentre s’espera que vinguin els elefants).

La fem al final de l’època seca. L’últim dia de ruta experimentem 8 km de pista enfangada per una pluja curta però intensa. Molt dur. Cal evitar de totes, tota l’època de pluges.

Primer viatge que faig amb un filtre d’aigua. Amb 4 litres de capacitat màxima a la bicicleta. Tirem amb una combinació d’aigua filtrada i ampolles de litre que comprem, crec que és suficient.

Pel que fa a menjar mai carreguem per més d’un dia. En general, esmorzem sempre en hotels (nom que tenen aquí els restaurants) en ruta, i força vegades també fem els dinars i sopars. El menjar és simple, equilibrat, nutritiu i econòmic.

L’anglès (i el suahili) és idioma oficial, això fa que la logística sigui molt més senzilla d’anar gestionant, i l’experiència amb els locals molt enriquidora.

1000 km de ruta, 18 dies pedalant i 1 de descans. Per a agafar ritme, amb en Javi fem una prèvia de quatre dies pels vols de Nairobi.

Material

Una bici amb uns neumàtics amples i resistents a les punxades és bona cosa (l’acabo sense cap punxada amb els Schwalbe Marathon Plus MTB).

La ruta es mou entre els 1000 i els 2700 metres. A 1000 fa MOLTA calor. Als vespres per sobre de 2000 s’agraeix un plumilles fi. No fa fred (no faig servir ni els guants de fred ni el cangur per la pluja). El sol és intens amb un índex de radiació extrem.

Variacions

Els únics canvis que fem de la ruta suggerida:

  • El dia 7 el partim en dos (per complicacions que no cal relatar, no podem sortir fins a mig matí) i dormim a Kimngorom, el chief officer del poble ens indica on podem fer un bivac i a l’hotel del poble ens preparen el sopar. Si la tornéssim a fer, faríem acabar aquí l’etapa 6 (matinant molt i saltant-nos el Equator Green Gardens & Resort). La 7 queda espectacular des d’aquí, i prou llarga. Dubto que si es fa com està referenciada, es gaudeixi de la part més bonica i dura de l’etapa 7, que l’agafaries cansat i en les hores més caloroses del dia.
  • El tram de Laikipia és el que queda més obert, ja que el Laikipia wildernerss lodge on s’havia previst fer nit, ja no accepta ciclistes. El resolem fent nits a Nyahururu, OI Maisor Farm (on fem dues nits meravelloses, portar tot el menjar per a la barbacoa des de Rumuruti), i una etapa llarga fins a Wakumbe Ranger Station (amb parada per dinar a Kimanjo). Crec que és un bon compromís.
  • Acabem a Nanyuki, i fem un últim dia circular a un mirador del Mont Kenya en lloc de fer el bonus track suggerit.

Opinió

Una ruta espectacular. >Go for it!

Lectura

  • Dark Star Safari, Paul Theroux. Un viatge per terra a principis de segle de Cairo a Cape Town, parlant amb l’agent corrent i amb gent més coneguda.
  • The Ukimwi Road, Dervla Murphy. Un viatge en bicicleta de Kenya a Zimbawe la y 1992
  • Unbowed, Wangari Maathai. Autobiografia d’aquesta premi Nobel Keniana
  • Running with the Kenyans, Adharanand Finn. Llibre de lectura ràpida i amena sobre els kalenji que dominen les marathons.
  • Matatu, Kenda Mutongi. Una història molt ben documentada sobre el mitjà de transport per excel·lència de Kenya
  • Planet of Slums, Mike Davis. Intens i ben escrit, un estudi en profunditat dels Slums del món